MEDITATIONSLEDARUTBILDNINGEN 2023-2024

Medledutb 2020

KURS I TRE STEG

Kursen vänder sig till dig som själv är van att meditera och vill få utbildning för att kunna leda meditationsgrupper i framför allt kyrka och församling.
Målsättningen är att man efter kursen skall kunna ta hand om en meditationsgrupp i församlingen. Meditationsledarutbildningen avser att ge kunskap om:
• objektlös meditation, inre bön, tystnad, uppmärksam närvaro, naturmeditation.
• Jesusbönen, användningen av bibelberättelser och kristna sentenser
• den kristna grunden för kristen djupmeditation, bön och gudstjänst
• den kristna mystikens erfarenheter av att meditationen leder till kontemplativ bön och till Mässans mysterium. Den kontemplativa retreatens erfarenheter.
Vi förutsätter att du har erfarenhet av Kristen Djupmeditation (att sitta sig till stillhet i en anatomiskt riktig position). Du kommer under utbildningens gång att behöva avsätta tid för att öva fem dagar i veckan. Vi mediterar cirka tre timmar per dag under alla tre stegen.

KURSTILLFÄLLEN:
• 16-18 oktober år 2023, måndag kl. 13 till onsdag kl. 14
Skapelsen och människans kropp, teologiska och antropologiska grundtankar.
• 29-31 januari år 2024, måndag kl. 13 till onsdag kl. 14
Att möta mig själv. Meditationens plats i det kristna livet, samt konsten att leda andra.
• 11-14 mars år 2024, måndag kl. 13 till torsdag kl. 14
Att möta Gud. Kristen mystik och hur meditationen bör leda till en fördjupad och sund andlighet.

OBS! Kurserna börjar med middag kl. 13.00
Kostnad för hela kursen är 5 000:- (kursavgift ) plus 8 580:- (helpension).
Anmälan via hemsidan eller till .(JavaScript måste vara aktiverat för att visa denna e-postadress)
Obs! Antagning sker efter att du fyllt i ett frågeformulär och skickat in detta till Berget.

Ansvarig för utbildningen är f. PEDER BERGQVIST föreståndare för Stiftelsen Berget.

En röst om denna utbildning:
I mars hade min grupp och jag vår sista delkurs av tre i Bergets pånyttstartade ledarutbildning i kristen djupmeditation, och här skulle jag vilja återge vad det har betytt för mig som deltagare.
Som helt ny på Berget är jag berörd av den varma och kärleksfulla ekumeniska stämning som här råder. Vi har på ett kärleksfullt sätt beretts plats för att finna oss själva på djupet, få förankrat i oss vad kristen djupmeditation är och hur vi som meditationsledare kan bereda plats åt andra. Kursens upplägg och innehåll, erfarna kursledare, bra litteratur, den goda hemlagade maten och enkelrum att vila ut i, har så här i efterhand fått sjunka in till en helhet. De flesta i gruppen leder redan grupper i kristen djupmeditationoch alla delade med sig av sina erfarenheter och frågetecken, allt fick rymmas.
För min egen del började denna resa till Rättvik med Sigtuna kommuns återvinningsstation. Högst upp på en fylld container låg en fin bok och väntade på en ny ägare; Wilfrid Stinissens bok Kristen djupmeditation. Efter att ivrigt ha läst och praktiserat den såg jag att Sigtuna församlings diakon Karolina Johansson, skulle starta upp måndagsträffar med kristen djupmeditation. Karolina är själv utbildad av Per Mases på Berget så det var underbart att med hennes vägledning få meditera tillsammans i grupp.
I grupp bär man varandra på ett annat sätt än hemma, och så bra att ha en stående tid avsatt för meditation.
För den mer morgonpigga än jag har Sigtunastiftelsen varje tisdagsmorgon denna meditation i Kryptan, så nu finns ett fint utbud i Sigtuna med både morgon och kvällsmeditation. På Sigtunastiftelsen kan man även besöka Hans Hof donerade boksamling, grundaren till Bergets meditationscenter. Summan av kardemumman är att jag genom denna kurs även ha kunnat förändra min livshållning med att varje dag försöka leva kontemplativt så gott det går. Gott är också våra meditationsträffar och vi planerar att åka till våra vänner i S:ta Birgitta kyrkan i Knivsta och meditera tillsammans.
Tack kära Gud för Bergets kära medarebetare & volontärer och mina kära kurskamrater för denna berikande tid.
Carola Sundqvist, Sigtuna

Bokning

Var vänlig fyll i nedanstående formulär för bokning.

Vi behöver dessa uppgifter för utskick av information, fakturor och för vårt samarbete med studieförbundet BILDA


Betala gärna med Swish! Nu kan du enkelt betala med din mobiltelefon! Vårt Swish-nummer är: 123 337 20 75

Hur kommer man till Berget? Berget ligger 3 km norr om Rättviks järnvägs- och busstation vid väg 70 mot Mora. Anländer Du med tåg eller buss? Då vill du kanske ha skjuts från stationen i Rättvik till Berget. Tyvärr finns det inte längre taxi i Rättvik och Leksand och vi kan inte garantera att någon kan hämta dig på stationen. Du kan däremot notera ankomsttid i fältet "skjuts" så ska vi göra vad vi kan för att ordna det.

Avbeställningsavgiften är 750:-. Om avbokningen sker 2 veckor eller senare före bokad kurs eller retreat är den 50 % av priset.

Aktuellt på Berget

STIG IN I VÅR BÖNERYTM

Dagar för dig som längtar efter avskildhet, tystnad och bön.

MEDITATIONSDAGAR

En möjlighet till kristen djupmeditation för både nybörjare och vana meditatörer.

BERGETS NYHETSBREV:
 • Berget
 • Veckans gudstjänster
 • Meditation
 • Meditationsgrupper
 • Retreat
 • Volontär
 • Kommuniteten
 • Vänförening
 • Boklådan
 • Läsplan
 • Karta
 • Gåvor
 • Hur kommer man till Berget? Berget ligger 3 km norr om Rättviks järnvägs- och busstation vid väg 70 mot Mora. Anländer Du med tåg eller buss? Då vill du kanske ha skjuts från stationen i Rättvik till Berget. Ring då Sverigetaxi 0247-14700 eller 0775-50 50 50. Förboka gärna!